Gastronomie v Chile: chuť oceánu, hor a vinic
Chile je zemí kontrastů – na severu se rozprostírá vyprahlá poušť Atacama, ve středu úrodná údolí plná vinic a na jihu nekonečná Patagonie s horami a fjordy. Stejně rozmanitá jako příroda je i chilská kuchyně, která v sobě spojuje původní indiánské tradice, španělské koloniální vlivy i moderní kreativitu. S CK SOLEADA můžete Chile poznat nejen očima, ale i chutí – protože místní gastronomie je stejně fascinující jako krajina.
Tradiční jídla, která musíte ochutnat
Empanadas – ikonické taštičky
Empanadas najdete na každém kroku – v malých pekárnách, na trzích i při slavnostech. Nejčastější je empanada de pino plněná hovězím masem, cibulí, olivami a kouskem vejce. Na pobřeží zase kralují empanadas s mořskými plody.
Pastel de choclo – chuť chilského domova
Zapékací pokrm z kukuřičného pyré, masa, cibule a koření. Vrchní vrstva kukuřice se zapeče dozlatova a jídlo se podává v hliněných miskách. Recept vychází z tradic původních obyvatel Mapučů, kteří kukuřici považovali za posvátnou plodinu.
Asado – grilování jako společenský rituál
V Chile se griluje na zahradách i v parcích. Typickým pokrmem Patagonie je cordero al palo – celé jehně opékané několik hodin na otevřeném ohni. Asado není jen o jídle, ale i o setkávání rodin a přátel.
Cazuela – vydatná polévka
Tradiční domácí polévka s kuřecím nebo hovězím masem, kukuřicí, dýní a bramborami. Každá rodina má svůj vlastní recept a často se podává jako nedělní oběd.
Completo – chilský hot dog
Na první pohled obyčejný, ale v Chile se hot dog mění v gurmánský zážitek. Completo se podává s avokádem, rajčaty, majonézou a někdy i kysaným zelím. Skvělá volba pro rychlé občerstvení v ulicích Santiaga.
Mořské plody: poklady Pacifiku
Chile má jedno z nejdelších pobřeží světa, a proto hrají ryby a mořské plody v kuchyni hlavní roli. Na trzích a v přístavních restauracích ochutnáte speciality, které jinde nenajdete:
Congrio (mořský úhoř) – oblíbený grilovaný nebo v husté polévce caldillo de congrio.
Locos – mořští plži připomínající abalone, podávaní s majonézou a citrónem.
Machas a la parmesana – mušle zapečené se sýrem a vínem.
Curanto (Chiloé) – tradiční hostina, při které se maso, brambory, škeble a zelenina pečou v jámě v zemi, vyhřáté rozžhavenými kameny a přikryté listy.
Sladkosti a dezerty
Chilané mají rádi sladké. Nejznámější pochoutkou je manjar, karamelová pomazánka podobná dulce de leche, kterou najdete v dezertech i sušenkách alfajores.
Další specialitou je mote con huesillo – osvěžující letní nápoj z vařené pšenice a sušených broskví v karamelovém sirupu. Patří mezi typické pochoutky, které si koupíte na ulici během horkých dní.
Víno, pisco a další nápoje
Chile patří k nejvýznamnějším vinařským zemím světa. Odrůda Carménère, kdysi považovaná za vyhynulou, se zde znovu objevila a dnes je symbolem chilského vinařství. Skvělé víno najdete v údolích Maipo, Colchagua, Casablanca či Elqui.
Národním destilátem je pisco, vyráběné z hroznů. Nejčastěji se podává jako pisco sour – koktejl s limetkou, cukrem, vaječným bílkem a kapkou hořkých kapek.
Regionální rozmanitost
Sever (Atacama) – jednoduchá jídla z quinoi, lamího masa a sušených plodů. Díky suchému klimatu se zde skvěle daří i vínu a olivám.
Centrální Chile – srdce gastronomie, kde najdete typické pokrmy jako pastel de choclo i nejznámější vinice.
Patagonie – kraj jehněčího masa, čerstvých ryb a krabů z chladných vod.
Chiloé – ostrov s unikátní kulturou a slavnostním jídlem curanto.
Velikonoční ostrov – kuchyně s polynéskými vlivy, ryby a batáty pečené v banánových listech.
Chilská kuchyně je odrazem celé země – pestrá, poctivá a plná kontrastů. Každé sousto vypráví příběh o oceánu, horách i lidech, kteří v této zemi žijí.