Gastronomie v Kolumbii: tropická rozmanitost chutí
Kolumbie je země neuvěřitelných kontrastů – od zasněžených And přes amazonský prales až po karibské pláže. Stejně pestrá jako její krajina je i kolumbijská kuchyně, která spojuje indiánské tradice, africký vliv i španělské kořeny. Na talíři se tu potkává tropické ovoce, čerstvé ryby, kukuřice, fazole i maso připravované na nespočet způsobů. S CK SOLEADA můžete Kolumbii objevovat nejen pohledem, ale i chutí – a věřte, že kulinářská cesta vás překvapí stejně jako její příroda a kultura.
Tradiční jídla Kolumbie
Arepas – národní pochoutka
Placky z kukuřičné mouky jsou základní součástí kolumbijské stravy. Liší se region od regionu – někde jsou plněné sýrem, jinde slouží jako příloha. Nejznámější je arepa de queso se sýrem uvnitř i na povrchu.
Bandeja paisa – symbol Antioquie
Obrovský talíř, na kterém najdete fazole, rýži, mleté hovězí, vepřové kůrky, smažený banán, avokádo, klobásu chorizo a volské oko. Jídlo, které dokonale vystihuje kolumbijskou pohostinnost – vždy je toho víc, než dokážete sníst.
Ajiaco – polévka z Bogoty
Hustá kuřecí polévka s několika druhy brambor, kukuřicí a bylinkou guasca. Podává se se smetanou, rýží a avokádem. Ideální v chladnějším klimatu hlavního města.
Sancocho – slavnostní vývar
Polévka oblíbená po celé zemi, připravovaná z kuřete, ryby nebo hovězího masa s jukou, banány, kukuřicí a bramborami. Každá oblast má svou variantu, ale vždy jde o pokrm sdílený s rodinou.
Tamales – v banánovém listu
Maso, kukuřičné těsto a zelenina se pečou nebo vaří v banánových listech. Jsou populární hlavně o svátcích a nedělích.
Ovoce, které znáte i neznáte
Kolumbie je rájem tropického ovoce. Na trzích ochutnáte exotické plody, o kterých jste možná nikdy neslyšeli:
lulo – kyselkavé ovoce, z něhož se připravuje osvěžující džus,
maracuja a granadilla – různé druhy passion fruit,
guanabana – velký zelený plod s krémovou dužinou,
pitahaya – žlutá odrůda dračího ovoce,
mango biche – nezralé mango s trochou soli a limetky.
Mořské plody a karibská kuchyně
Na pobřeží, především v Cartageně a Santa Martě, hrají prim čerstvé ryby a krevety. Oblíbené je arroz con coco (rýže vařená s kokosovým mlékem), smažené ryby a plátky zelených banánů patacones. Karibská kuchyně je lehčí, aromatická a často se podává s pikantní omáčkou.
Sladkosti a dezerty
Kolumbijci milují sladké. Mezi nejoblíbenější dezerty patří:
postre de natas – smetanový dezert se skořicí,
arequipe – karamelová pomazánka podobná dulce de leche,
obleas – tenké oplatky plněné arequipe, někdy i džemem a sýrem.
Nápoje v Kolumbii
Kolumbie je domovem nejlepší kávy na světě. Regiony jako Eje Cafetero jsou poseté plantážemi, kde se pěstuje káva jemné chuti a příjemné acidity.
Další populární nápoj je aguardiente – anýzový destilát, který se pije při oslavách. Osvěžující alternativou je chicha, tradiční fermentovaný nápoj z kukuřice.
Regionální rozmanitost
Andská oblast – sytá jídla jako ajiaco či bandeja paisa.
Karibik – mořské plody, kokosová rýže, tropické ovoce.
Pacifik – ryby, krevety, kokosy, vlivy afro-kolumbijské kultury.
Amazonie – exotické ovoce, ryby z řek a jídla původních komunit.
Orinokie – hovězí a jehněčí maso připravované na ohni.
Na cestách po Kolumbii s námi si užijete nejen památky a přírodu, ale i jedinečné kulinářské chvíle:
arepas u pouličních stánků v Medellínu,
čerstvou kokosovou rýži a ryby v Cartageně,
návštěvu kávových plantáží s ochutnávkou,
nebo typické ajiaco přímo v Bogotě.