Mexická kuchyně: Chuť Mexika na každém kroku
Mexická kuchyně je opravdovým pokladem světové gastronomie. Není to jen o pálivých omáčkách a tortillách – je to živá tradice, která propojuje dávnou kulturu Mayů a Aztéků s moderními kulinářskými vlivy. Proto byla také zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Na cestách po Mexiku s CK SOLEADA zažijete zemi nejen očima, ale i chutěmi. Každý region nabízí své speciality a jedinečné recepty, které jinde na světě nenajdete.
Historie a základy mexické kuchyně
Kořeny mexické gastronomie sahají tisíce let zpět. Mayové a Aztékové už tehdy využívali kukuřici, fazole, chilli, rajčata, dýně a kakao. Po příchodu Španělů se kuchyně obohatila o rýži, vepřové maso, sýry či koření. Tato fúze vytvořila dnešní bohatý a pestrý kulinářský svět.
Základními ingrediencemi jsou:
kukuřice – z ní vznikají tortilly, tamales i polévky,
fazole – symbol jednoduchosti i výživy,
chilli papričky – od jemných po extrémně ostré,
rajčata a avokádo – čerstvost a barvy na talíři,
kakao – základ čokolády i slavné omáčky mole.
Nejslavnější mexická jídla, která musíte ochutnat
Tacos – jídlo, které spojuje Mexiko
Malé tortilly plněné masem, rybami či zeleninou jsou symbolem Mexika. V každém městě chutnají jinak – v severním Mexiku třeba s grilovaným hovězím, na Yucatánu s trhaným vepřovým „cochinita pibil“.
Guacamole – svěžest v každém soustu
Kombinace avokáda, limetky, rajčat a chilli. V Mexiku se připravuje čerstvé na trhu přímo před vámi.
Tamales – odkaz Aztéků
Kukuřičné těsto plněné masem, sýrem nebo zeleninou, zabalené v kukuřičném listu a vařené v páře. Dnes se podává při svátcích, ale i jako rychlá snídaně.
Mole – jídlo s duší
Legendární omáčka z desítek ingrediencí – chilli, kakaa, ořechů a koření. Nejznámější je mole poblano z Puebly, které bývá podáváno s kuřecím masem.
Enchiladas a quesadillas
Tortilly plněné sýrem, masem nebo fazolemi, zapékané a přelévané omáčkami. Každá oblast má svůj vlastní recept – někdy jemně pikantní, jindy opravdu ostrý.
Pozole – slavnostní polévka
Výživná polévka z hominy kukuřice, vepřového nebo kuřecího masa a aromatických bylinek. Připravuje se při rodinných slavnostech i státních svátcích.
Regionální rozmanitost
Mexiko je obrovská země a každá oblast má svůj vlastní kulinářský rukopis:
Yucatán – ovlivněn mayskou tradicí a Karibikem. Specialita: cochinita pibil (pomalu pečené vepřové maso s achiotem).
Oaxaca – nazývaná „hlavní město mole“. Najdete zde také chapulines – křupavé cvrčky, které patří mezi místní delikatesy.
Puebla – rodiště omáčky mole poblano, ale i slavného pokrmu chiles en nogada.
Baja California – ráj pro milovníky mořských plodů a rybích tacos.
Severní Mexiko – zde vládne hovězí maso, grilování a pivo.
Sladkosti a nápoje
Mexická kuchyně je i sladká:
churros s čokoládou,
arroz con leche (rýžový pudink se skořicí),
tradiční pan de muerto při Svátku mrtvých.
K pití se hodí:
tequila a mezcal – nápoje z agáve s bohatou tradicí,
pulque – lehce fermentovaný nápoj starý tisíce let,
osvěžující aguas frescas z čerstvého ovoce.