Jídlo a pití v Argentině

Argentinci jídlo prostě milují. Patří neodmyslitelně k jejich životnímu stylu. Mezi hlavní charakteristiky zajisté patří velké porce. Argentinská kuchyně nepatří mezi sofistikované a těžko ji budeme srovnávat například s francouzskou. Nezaměnitelnou součástí kuchyně je hovězí maso a těstoviny. Kromě španělského vlivu je zde silně znát také italský, který přinesl hojné použití těstovin a rozšíření pizzy. Především ve velkých městech se v poslední době rozšířily americké řetězce fast foodu (Mc Donalds, Burger King). Je zde také zastoupena arabská kuchyně. Na jihu země patří mezi oblíbené jehněčí maso a mořské plody (krabi a ústřice). Na západě země je hodně populární skopové.

Snídaně v Argentině rozhodně není nejvydatnější jídlo z celého dne. Typická snídaně se skládá z café con leche y medialunas (káva s mlékem a croissanty). Některé hotely nabízejí snídaně v americkém stylu. Tousty (tostadas) jsou servírovány s máslem (manteca) a marmeládou (mermelada). Obědy se začínají servírovat v poledne, avšak nejoblíbenější doba je mezi 13.00-13.30. Večeře začínají od osmi hodin večer, ale Argentinci obvykle nevečeří před 21.00. Restaurace mají zavírací dobu později než je zvykem v Evropě. I po půlnoci naleznete mnoho míst, kde je možné se najíst.

Během dne je běžné si dopřát malou svačinu, která může být cokoliv. Od zmrzliny, sladkých zákusků, sandvičů, hot dog (pancho), pražených oříšků, plátku pizzy do ruky až po empanády. Jedná se o z těsta vyrobené a plněné (mleté maso, zelenina, sýr,šunka, kuřecí maso) výrobky, které se buď pečou nebo smaží.

Zákusky jsou také populární. Nejznámější ingrediencí je dulce de leche (sladké mléko). Velice populární je zmrzlina, konzumovaná v celé zemi a během celého roku. Původem z Itálie a mající rozmanité příchutě. Nejlepší zmrzlinové obchody v celé Argentině naleznete v Bariloche. 

Hlavním chodem je obvykle večeře. Argentinci nevečeří před osmou hodinou večerní. Restaurace se začínají plnit kolem deváté a jsou otevřeny do půlnoci a o víkendech i podstatně déle. K objednanému pokrmu vždy dostanete na stůl kousky bagety s máslem. Během pobytu v Argentině snad každý ochutná vyhlášený argentinský steak. Argentinské hovězí je vyhlášené a pokud pominu časté počáteční problémy s výběrem z jídelního lístku, kde na vás čeká nejméně celá stránka hovězího masa, můžete se těšit na kulinářský zážitek. Ať už zvolíte jakýkoliv kus masa, důležité jak ho chcete propečený. Argentinci preferují středně propečené nebo mírně propečené. Ale volba je samozřejmě na vás. Ve většině restaurací je parilla (otevřený grill na uhlí) v restaurační části, takže si můžete prohlédnout jak připravují váš "kousek masa". Nejmenš porce jsou od 300-350g, střední porce 600-700 g.

Zde uvádíme pár užitečných frází pro míru propečení masa:
rare – rojo intenso y sangrante en el centro
medium rare – rosado con y bien jugoso
medium – a punto pero todavia jugoso
well done – bien cocido



Alkoholické nápoje
Mezi nejrozšířenější alkoholické nápoje patří víno, pivo a destilované nápoje. Mimo města je populární pálenka caňa (vyrobená z cukrové třtiny). Nejpopulárnější piva jsou Quilmes, Isenbeck a Andes. Pivo se servíruje buď v půllitrových láhvích (porrones) nebo točené (chopp). K pivu často dostanete slané oříšky.

Argentinské víno patří mezi nejlepší v celosvětovém měřítku a naleznete zde široký výběr od nejlevnějších až po světové značky. Nejvýznamnější vinařskou oblastí je Mendoza, kde se pěstuje 70% celonárodní produkce. Typickými argentinskými odrůdami jsou Malbec a také Syrah. Na severu v oblasti Cafayate se pěstuje speciální odrůda Torrontes. Jinak samozřejmě v celé zemi najdete všechny významné odrůdy.

Nealkoholické nápoje
Populární je káva, a to silná. K snídani kávu s mlékem a během dne expresso. Nabídka čerstvých džusů je převážně omezena na pomeranče a grepy. Limonády (gaseosas) jsou v Argentině velice populární. Počínaje americkou Coca Colou a Pepsi, až po místní ochucené minerálky. Ty mohou být nasycené (con gas) nebo neperlivé (sin gas). Naprostý fenomén v argentinské kultuře je pití maté.

Yerba maté - nic nevystihuje Argentinu, tak jako příprava a pití nápoje maté. Není to pouhý nápoj, ale je to rituál mezi členy rodiny, přáteli a spolupracovníky. Mnohdy je společenský prvek důležitější než samotný nápoj. Yerba mate - jsou sušené a drcené listy rostliny (Ilex paraguayensis), příbuzné rostliny cesmíny. Také bývá označována jako paraguayský čaj. V koloniální době se začala pěstovat na plantážích jezuitských misií v oblasti Rio Paraná. Velice rychle se pití mate stalo populární i díky pozitivním vlastnostem, které ji byly přičítány.Argentina patří mezi největší producenty a také konzumenty yerba mate. Roční spotřeba na obyvatele je 5 kg (4x více než káva). Mate je také populární v jižní části Chile, Brazílie, Pragauayi a především v Uruguayi. Zde je dokonce spotřeba na osobu 2x vyšší než v Argentině.

Samotné servírování nápoje má své zvyklosti. Jedna osoba (cebador) plní nádobku ve tvaru dýně yerbou a zalévá jí horkou vodou. K pití se používá bombilla (kovová tyčka s filtrem ve spodní části) vyrobená z různých materiálů. Voda se nalévá horká nikoliv vařící a poté nádobka koluje po směru hodinových ručiček. Nádobka se vždy dopije a pak se znovu dolije a koluje dál. V různých částech Argentiny se pije maté samotné (amargo), nebo s cukrem (dulce). Pozvání na mate je kulturní zážitek a určitě si ho nenechte ujít. Ačkoliv pro nováčky může být nápoj hořký a horký, po několikátém kole tyto nezvyklé chutě nejspíše zmizí.